© Urszula Gacek

Żywy ocet – pasja polskiej dyplomatki

7 udostępnień
7
0
0

Najpierw powstaje baza wina owocowego lub cydru, potem trzeba przeprowadzić fermentację octową z udziałem tlenu i szczepów bakterii. Na smak octu wpływ ma zawartość cukru w owocach, ich naturalna kwasowość, światło i temperatura, w której ocet leżakuje.

I założyła pani własną manufakturę, Octovnię.

Nie od razu. Zaczęło się od tego, że syn przywiózł mi od znajomych tłoczony sok jabłkowy. Postanowiłam zrobić z niego cydr, ale nie byłam zadowolona z efektu. Olśniło mnie, że mogę z niego zrobić cydrowy ocet. Cydr przelałam do słoja, nakryłam gazą i wstawiłam do szafy. Po kilkunastu tygodniach wyszedł z tego cudowny, pyszny ocet, za którym po powrocie ze Stanów Zjednoczonych tęskniłam. Piliśmy go całą zimę i ani mnie, ani męża nie dopadło przeziębienie. Częstowałam nim znajomych i to oni namówili mnie, żeby pasję zamienić w biznes. Sprzyja temu fakt, że mieszkamy w samym sercu Małopolskiego Szlaku Owocowego, regionu słynącego z drzew owocowych: czereśni, wiśni, śliw, gruszy. A także z malin i porzeczek, czarnego bzu i dzikiej róży. Posiadamy własne gospodarstwo rolne.

Do czego jeszcze, oprócz drinków, można używać żywego octu?

Owocowych octów można używać do deglasowania patelni po smażeniu mięsa, aby zrobić smakowity sos. W zależności od smaku octu, świetnie komponują się z dziczyzną, mięsem kurczaka, owocami morza, rybami, serami i warzywami. Można je wykorzystać nawet do deserów. Wiśniowy pasuje do wędzonego boczku, a śliwkowy do szynki parmeńskiej. Ocet z płatkami róż z kolei podkreśla smak moreli czy brzoskwiń w deserach. Żywego octu można używać do sałat i marynat – wszędzie tam, gdzie normalnie stosujemy dobry ocet winny.

Tęskni pani do wielkiej polityki, dyplomacji?

Wciąż szkolę dyplomatów, prowadzę misje obserwacyjne dla OBWE, działam w obszarach związanych z promocją wartości demokratycznych. Ale też mam swoją Dąbrówkę i produkowanie octów. Pracuję też nad ich odpowiednią promocją, zarówno w kraju, jak i za granicą. To jest bardzo twórcza praca, którą bardzo lubię.

Tej autorki: Spowiedź ratownika medycznego


Urszula Gacek urodziła się w Wielkiej Brytanii, ukończyła ekonomię na Uniwersytecie Oksfordzkim. Była ambasadorem RP przy Radzie Europy w Strasburgu i konsul generalną RP w Nowym Jorku. W Polsce mieszka od 1991 roku. Kierowała wieloma misjami ODIHR, czyli Biura Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka w OBWE. Jako pierwsza w historii Polka była szefową misji monitorującej wybory w Stanach Zjednoczonych w 2020 roku.

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać
mądra babcia

Mądra Babcia z internetu

Mądra Babcia ma 300 tys. fanów na Facebooku. Jest youtuberką, blogerką i realizuje telewizję śniadaniową na kanale „Silver…
architektura po pandemi

Architektura po pandemii – nowe trendy

Pandemia koronawirusa zmieni architekturę i projektowanie wnętrz: w mieszkaniach i domach będzie więcej przestrzeni, aby domownicy mogli się…