Zalety weganizmu

0 udostępnień
0
0
0

Wprost Zdrowie i Medycyna bierze na tapetę dietę wegańską (pozbawioną produktów odzwierzęcych). Liczba osób ograniczających mięso i nabiał lub całkowicie wyłączających te produkty z diety wzrosła w ciągu ostatniej dekady. Znacząco przyczyniły się do tego minione miesiące czyli czas trwania pandemii koronawirusa. Niektórzy rezygnowali ze spożywania nabiału ze względów etycznych, inni – klimatycznych, jednak weganizm oprócz tego, że służy planecie, służy również nam – jest po prostu zdrowy:

  • dla serca: istnieją dowody naukowe na to, że osoby, które zmniejszyły spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego i zwiększyły ilość spożywanych pokarmów roślinnych obniżyły ryzyko chorób serca nawet o 24 procent!;
  • dla jelit: weganie i wegetarianie mają w jelitach więcej tzw. dobrych bakterii; dużą rolę w procesie lepszej przemiany materii odgrywa duża ilość zjadanego błonnika;
  • pomaga zapobiegać nowotworom;
  • …i cukrzycy typu 2: „pożywienie, które ma tu szczególne działanie terapeutyczne, to produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa, a także związek znajdujący się w wielu z tych produktów, polifenole”
  • niższe ciśnienie krwi
  • zmniejsza wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze
  • ogranicza otyłości – niższy wskaźnik BMI
  • zmniejszona ryzyko chorób przewlekłych.

Uważa się, że dieta wegańska zawiera mniej cholesterolu i soli niż dieta wszystkożerców, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko miażdżycy. Jedzmy warzywa i owoce zamiast steka na zdrowie, pamiętajmy jednak o suplementacji witaminy B12!

może Ci się spodobać
Tomek Gruba, fot. archiwum prywatne

Co jest celem naszego istnienia?

O tym, kim jesteśmy i jaki jest cel naszej egzystencji, opowiada nam Tomek Gruba – organizator warsztatów mających…

Czym się różni makaron?

Zastanawialiście się kiedyś, jak cudownie prosta jest receptura makaronu? Mąka i woda. Czasem jajka (tak robiły świeży makaron…