Woda mineralna z limonką i miętą
Woda mineralna z limonką i miętą, © Adobe Stock

Woda mineralna – nawadnia, mineralizuje, orzeźwia

0 udostępnień
0
0
0
Ze względu na uwarunkowania geologiczne wody mineralne w Polsce mają dwutlenek węgla oraz dużą ilość wapnia i magnezu – biopierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda mineralna musi zawierać co najmniej gram rozpuszczonych składników stałych na litr, nasze naturalne wody z ujęć w Krynicy, Polanicy, Szczawnie czy Iwoniczu to prawdziwe rarytasy.

Na polskim rynku jest ponad 200 gatunków wód butelkowanych, a tylko 30 spełnia wymogi wody mineralnej. Na czym powinniśmy się skupić przy wyborze wody, która ma posłużyć naszemu zdrowiu? Jak wynika z badań, Polacy mają w diecie spore niedobory magnezu i wapnia. Rozsądnie więc byłoby suplementować właśnie te składniki, wybierając wodę z proporcjonalną zawartością 2:1 wapnia do magnezu, powtarzając naturalny stosunek tych pierwiastków w ludzkim szkielecie. Półtoralitrowa butelka pozwala dostarczyć nawet 50 procent dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń właśnie (można wypić szklankę mleka, ale przy nietolerancjach i alergiach woda jest zdecydowanie bezpieczniejsza).

Jak pić wodę mineralną

Dbanie o zdrowie nie musi ograniczać się jedynie do picia kolejnych szklanek wody. Można się pobawić, przygotowując napoje na bazie wody mineralnej, gdyż naturalne soki z cytryny, jabłek, truskawek, mięta oraz melisa świetnie się z wodą komponują, tworząc pyszny i zdrowy napój.

Bombowa lemoniada
  • 150 ml wody gazowanej Kryniczanka
  • sok z granatu (zamiennie 40 ml grenadyny)
  • 20 ml soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiej szklanki i mieszamy. W celu schłodzenia dodajemy kilka kostek lodu.

Starter spalania
  • 200 ml wody Małopolanka Zdrój
  • mały obrany seler
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek soku z cytryny

Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania puszystego koktajlu

Letnie witaminy
  • szklanka wody Piwniczanka
  • gruszka
  • duży ogórek
  • plasterek imbiru
  • cytryna
  • natka pietruszki lub kolendry

Blendujemy stałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy wodę.

À la mojito
  • woda gazowana Kryniczanka
  • limonka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • świeża mięta
  • lód w kostkach

Na lód w szklance wkładamy miętę i plasterki lub ćwiartki limonki, słodzimy, dorzucamy jeszcze kostki lodu, zalewamy schłodzoną wodą mineralną.

może Ci się spodobać

Farma Kowalskiego

Współcześnie, w dobie zmian klimatycznych społeczna odpowiedzialność biznesu, niezależnie czy mamy do czynienia z wielkimi przedsiębiorstwami czy małymi…