Ze względu na uwarunkowania geologiczne wody mineralne w Polsce mają dwutlenek węgla oraz dużą ilość wapnia i magnezu – biopierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda mineralna musi zawierać co najmniej gram rozpuszczonych składników stałych na litr, nasze naturalne wody z ujęć w Krynicy, Polanicy, Szczawnie czy Iwoniczu to prawdziwe rarytasy.
Na polskim rynku jest ponad 200 gatunków wód butelkowanych, a tylko 30 spełnia wymogi wody mineralnej. Na czym powinniśmy się skupić przy wyborze wody, która ma posłużyć naszemu zdrowiu? Jak wynika z badań, Polacy mają w diecie spore niedobory magnezu i wapnia. Rozsądnie więc byłoby suplementować właśnie te składniki, wybierając wodę z proporcjonalną zawartością 2:1 wapnia do magnezu, powtarzając naturalny stosunek tych pierwiastków w ludzkim szkielecie. Półtoralitrowa butelka pozwala dostarczyć nawet 50 procent dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń właśnie (można wypić szklankę mleka, ale przy nietolerancjach i alergiach woda jest zdecydowanie bezpieczniejsza).
Jak pić wodę mineralną
Dbanie o zdrowie nie musi ograniczać się jedynie do picia kolejnych szklanek wody. Można się pobawić, przygotowując napoje na bazie wody mineralnej, gdyż naturalne soki z cytryny, jabłek, truskawek, mięta oraz melisa świetnie się z wodą komponują, tworząc pyszny i zdrowy napój.
Bombowa lemoniada
- 150 ml wody gazowanej Kryniczanka
- sok z granatu (zamiennie 40 ml grenadyny)
- 20 ml soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiej szklanki i mieszamy. W celu schłodzenia dodajemy kilka kostek lodu.
Starter spalania
- 200 ml wody Małopolanka Zdrój
- mały obrany seler
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek soku z cytryny
Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania puszystego koktajlu
Letnie witaminy
- szklanka wody Piwniczanka
- gruszka
- duży ogórek
- plasterek imbiru
- cytryna
- natka pietruszki lub kolendry
Blendujemy stałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy wodę.
À la mojito
- woda gazowana Kryniczanka
- limonka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- świeża mięta
- lód w kostkach
Na lód w szklance wkładamy miętę i plasterki lub ćwiartki limonki, słodzimy, dorzucamy jeszcze kostki lodu, zalewamy schłodzoną wodą mineralną.