Mięso z konopi
Mięso z konopi © The Craft Meat Company / Facebook

Weganizm wkracza w nowy etap: powstało mięso z konopi

0 udostępnień
0
0
0

Nowozelandzki start-up stworzył „mięso” z konopi. Już niedługo trafi do sprzedaży. To zupełnie nowy wymiar weganizmu.

Jak podaje portal weednews.pl, konopne roślinne „mięso” ma w smaku do złudzenia przypominać to klasyczne, ale będzie o wiele bardziej bogate w składniki odżywcze (m.in. w białko i błonnik). W ziarnach konopnych znajduje się białko o wysokim stopniu przyswajalności, dlatego z konopnego substytutu mięsa korzyści czerpać będą nie tylko weganie, ale również sportowcy. Start-up Sustainable Foods w swojej ofercie ma już roślinne produkty spożywcze zawierające konopie, do tej pory nie były one jednak głównym składnikiem żadnego z nich. W sprzedaży nowozelandzkie „mięso” pojawić się ma na początku 2021 roku.

– „Mięso” z konopi ma również zawierać bardzo duże ilości błonnika, aż do 19 proc. zalecanego spożycia. Są to korzyści niedostępne w przypadku tradycyjnego mięsa, podobnie zresztą jak w wielu innych zamiennikach roślinnych – powiedział mediom Kyran Rei, współzałożyciel Sustainable Foods. Zaznaczył też, że chce, aby jego produkt miał niską cenę i w ten sposób stanowił prawdziwą konkurencję dla mięsa tradycyjnego.

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać