Redakcja portalu Ekologia.pl potwierdza: śniadanie to niezwykle ważny posiłek w ciągu dnia. Okazuje się jednak, że przygotowując śniadaniowe menu nie powinniśmy nadmiernie dawać ponieść się fantazji, ponieważ niektóre produkty szkodzą, jeśli spożywamy je na czczo i to w dodatku chwilę po obudzeniu. Może to skutkować niestrawnością i złym samopoczuciem w ciągu dnia. Niektóre punkty z tej listy mogą was zaskoczyć:
– croissant: składa się z cukru, mąki, tłuszczu i drożdży, a więc mieszanki stanowiącej spore obciążenie dla trzustki, która rano jeszcze mogła się nie obudzić. Nie jest to również szczególnie sycący posiłek;
– cytrusy: to co prawda cenne źródło witamin i antyoksydantów, jednak jedzone na pusty żołądek powodują dyskomfort związany z nadmiernym pobudzeniem receptorów czuciowych;
– jogurt naturalny: jedzony na czczo i sam (bez dodatku np. owoców) dosłownie „przelatuje” przez nasze jelita;
– ser żółty: stanowi spore obciążenie dla żołądka, który rano jeszcze nie jest w pełni sił. Ser jest po prostu tłusty, a rano lepiej postawić na lżejszy twarożek;
– pomidor: jeśli jesz go rano, to tylko bez skórki! Nawet niewielki jej skrawek przyczepiony do śluzówki żołądka może stać się przyczyną uciążliwych mdłości i bolesnych skurczów.
Co zamiast wymienionych powyżej produktów? Owsianka z owocami, lekki omlet warzywny czy kanapka z twarożkiem – i dużo produktów z pełnego ziarna!