suszone pomidory
© Adobe Stock

Suszone pomidory umilą chłodne dni

0 udostępnień
0
0
0
Miłośnicy pomidorów już za kilka tygodni będą śpiewać za Kabaretem Starszych Panów „Addio pomidory”. Możemy ukoić smutek suszonymi pomidorami, najlepiej przyrządzonymi samodzielnie. Właśnie teraz jest dobry moment, aby je ususzyć, doprawić ziołami, zalać olejem i… odstawić. Po kilku tygodniach, gdy smaki i aromaty pomidorów i ziół się wymieszają, są smaczniejsze.

Suszone pomidory można wykorzystywać do wielu potraw. Najprościej zjadać je z kromką chleba z masłem, znakomicie komponują się z pastami warzywnymi i pastami z roślin strączkowych – zarówno jako dodatek do nich, jak i ich składnik. W chłodniejsze dni wzbogacą omlet, dodadzą smaku zupie pomidorowej i uatrakcyjnią surówkę z kapusty pekińskiej.

Składniki
  • około 6 kg pomidorów lima
  • 6 – 12 ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie (można użyć ususzonych ziół ze swojego balkonu)
  • łyżka octu
  • olej (w zależności od wypełnienia słoików, z reguły około litra)
  • opcjonalnie: kapary, łodyżki tymianku, papryczka chili

Pomidory dokładnie umyć, wykroić gniazda nasienne. Ułożyć miąższem do góry na papierze do pieczenia, dość mocno posolić. Z reguły w piekarniku mieszczą się trzy blachy, na każdej około 2 kg pomidorów. Suszyć w temperaturze 100 stopni Celsjusza przy lekko uchylonym piekarniku około sześciu godzin (można wieczorem wyłączyć i włączyć rano, w nocy ciut dosychają; kiedy pomidory są wodniste, trwa to bliżej ośmiu niż sześciu godzin). Warto używać termoobiegu – wtedy nie trzeba przekładać blaszek. Kilogram pomidorów mieści się w słoiku 0,33 litra. Ususzone pomidory wrzucić do miski, wymieszać z ziołami prowansalskimi i octem. Do każdego słoika włożyć ząbek lub dwa czosnku, ususzone pomidory, opcjonalnie kapary, gałązki świeżych ziół, papryczki chili, dosypać przyprawy, które zostały na dnie miski. Układać w słoikach do trzech czwartych wysokości, bo pod wpływem gorącego oleju pomidory rozwijają się, a nie mogą wystawać nad zalewę. Zalać gorącym olejem (nie może palić pomidorów), odwrócić słoiki do góry dnem. Próbować po kilku tygodniach.

Niektórzy zioła i czosnek układają na pomidorach w trakcie suszenia. Można zamrozić i zalewać olejem w miarę potrzeb.

Wykorzystywać wszystko: pomidory i czosnek jako dodatki do jajecznicy i omletu, do surówek, podkręcają smak zupy pomidorowej i gotowanych kapust, smakują na kromce dobrego chleba z masłem, kapary i papryczki dodajemy zimą do jajek (omlety, jajecznice, sadzone), olej z przyprawami wzbogaca smak i zapach zup i sosów do makaronów, dodajemy go do surówek z kapusty świeżej i kiszonej. Po otwarciu może stać w lodówce dość długo, trzeba tylko pilnować, żeby pomidory nie wystawały ponad warstwę oleju.

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać
dynia warzywna jesieniara

Dynia – warzywna jesieniara

Przyszła jesień. Temperatura za oknem spadła, w środku jeszcze nie grzeją, za to powoli rozpoczynamy sezon na fotel,…
mirabelki

Sezon na mirabelki

Starszym pokoleniom mirabelki kojarzą się ze smakiem kompotu. Dla dzieciaków dorastających w Polsce w latach 70. i 80.…