Składniki bazy serowej:
600 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
250 g ricotty
1,5 opakowania budyniu o smaku śmietanka/wanilia
6 jaj
pół szklanki cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do spodu sernika potrzebujemy:
110 g płatków migdałowych
0,5 szklanki mąki
150 g masła lub 4 łyżki masła orzechowego
ćwierć szklanki cukru
opakowanie kandyzowanych smażonych skórek pomarańczowych
pół opakowania cynamonu
Polewa z mango i białej czekolady
200 g białej czekolady
50 g masła
100 ml śmietanki 30-proc.
opakowanie świeżych malin
150 ml pulpy z mango lub zamiennie konfitury z owoców egzotycznych albo cytrusowych dobrze zblendowanych
Przepis na sernik z polewą czekoladową znajdziesz TUTAJ
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Składniki na spód ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy na zbitą masę.
- Następnie kruszymy ją na dno formy i dogniatamy do dna palcami.
- Wkładamy na około 15 minut do piekarnika, tak aby upiekło się na krucho.
- W tym czasie mieszamy na aksamitną masę: sery, 2 całe jajka i 4 żółtka, budyń i cukier waniliowy. Robimy to na wolnych obrotach.
- Następnie ubijamy na sztywną pianę 4 białka z cukrem. Jeśli chcemy, aby sernik był bardziej puszysty, możemy dodać do ubijania kolejne 2 białka, których nie ma w przepisie.
- Gotową i sztywną pianę wolno i delikatnie dodajemy, i tak samo mieszamy z masą serową.
- Do gotowej masy możemy dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Całość wylewamy na upieczone spody i wstawiamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Na blachę w piekarniku można wylać wodę, zapewni ona wilgotność podczas pieczenia i sprawi, że brzegi sernika nie będą suche. W trakcie pieczenia, po 30 minutach, delikatnie i dosłownie na kilka sekund otwieramy piekarnik, nakładając na górę ciasta przygotowane wcześniej arkusze folii aluminiowej. Dzięki temu zabiegowi sernik nie przypali się na wierzchu.
- Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale jeszcze zostawiamy go zamknięty na minimum 10 minut. Później delikatnie uchylamy i ponownie na minimum 10 minut zostawiamy, aby studził się stopniowo. Taki proces gwarantuje, że sernik nie opadnie i będzie bardziej puszysty.
- Najlepiej zostawić sernik w uchylonym piekarniku nawet na godzinę.
Przygotowanie polewy:
Do rondelka wkładamy i wlewamy wszystkie składniki polewy. Wszystko delikatnie, cały czas mieszając, rozgrzewamy na małym ogniu, aż do aksamitnego rozpuszczenia. Dobrze jest polać sernik polewą, gdy ten jest już schłodzony.
Dodatkowo:
Sernik z polewą z mango dobrze będzie się prezentował z dekoracją ze świeżych malin. Dodatki te będą pasowały do siebie idealnie i na pewno będą cieszyć oko eleganckim wyglądem przed podaniem na stół.