© Adobe Stock

Sernik autorski Wiktora Dopierały z polewą czekoladową

0 udostępnień
0
0
0
 Składniki bazy serowej:

600 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
250 g ricotty
1,5 opakowania budyniu o smaku śmietanka/wanilia
6 jaj
pół szklanki cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Na spód sernika potrzebujemy:

110 g płatków migdałowych
0,5 szklanki mąki
150 g masła lub 4 łyżki masła orzechowego
ćwierć szklanki cukru
opakowanie kandyzowanych smażonych skórek pomarańczowych
pół opakowania cynamonu

Polewa czekoladowa:

200 g ciemnej czekolady
100 g draży czekoladowych
100 ml śmietanki 30-proc.
50 g masła

Przepis na sernik autorski Wiktora Dopierały z polewą z mango i białej czekolady znajdziesz TUTAJ

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Składniki na spód ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy na zbitą masę.
  • Następnie kruszymy ją na dno formy i dogniatamy do dna palcami.
  • Wkładamy na około 15 minut do piekarnika, tak aby upiekło się na krucho.
  • W tym czasie mieszamy na aksamitną masę: sery, 2 całe jajka i 4 żółtka, budyń i cukier waniliowy. Robimy to na wolnych obrotach.
  • Następnie ubijamy na sztywną pianę 4 białka z cukrem. Jeśli chcemy, aby sernik był bardziej puszysty, możemy dodać do ubijania kolejne 2 białka, których nie ma w przepisie.
  • Gotową i sztywną pianę wolno i delikatnie dodajemy, i tak samo mieszamy z masą serową.
    Do gotowej masy możemy dodać draże czekoladowe, które delikatnie rozpuszczą się podczas pieczenia.
  • Całość wylewamy na upieczone spody i wstawiamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Na blachę w piekarniku można wylać wodę, zapewni ona wilgotność podczas pieczenia i sprawi, że brzegi sernika nie będą suche. W trakcie pieczenia, po 30 minutach, delikatnie i dosłownie na kilka sekund otwieramy piekarnik, nakładając na górę ciasta przygotowane wcześniej arkusze folii aluminiowej. Dzięki temu zabiegowi sernik nie przypali się na wierzchu.
  • Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale jeszcze zostawiamy go zamknięty na minimum 10 minut. Później delikatnie uchylamy i ponownie na minimum 10 minut zostawiamy, aby studził się stopniowo. Taki proces gwarantuje, że sernik nie opadnie i będzie bardziej puszysty. Najlepiej zostawić sernik w uchylonym piekarniku nawet na godzinę.
Przygotowanie polewy:

Do rondelka wkładamy i wlewamy wszystkie składniki polewy. Wszystko delikatnie, cały czas mieszając, rozgrzewamy na małym ogniu, aż do aksamitnego rozpuszczenia. Dobrze jest polać sernik polewą, gdy ten jest już schłodzony.

Dodatkowo sernik z polewą czekoladową można udekorować czekoladą, którą kruszymy na wierzch. Będzie cieszyć oko eleganckim wyglądem przed podaniem na stół.

Rozmowę z Wiktorem Dopierałą
o tworzeniu tortów przeczytasz TUTAJ

może Ci się spodobać
muchomor

Zanim odlecisz – rzecz o muchomorach

Wiedza o właściwościach roślin była wykorzystywana przez zamieszkujące Ziemię ludy od tysięcy lat. Liście, bulwy, korzenie, pędy, kwiaty,…
feblik warsztaty rękodzieło

Mieć Feblika do rękodzieła

– Ręce są zdolne do czegoś więcej niż scrollowanie ekranu smartfona. Mogą tworzyć – uważają Marzena i Andrzej…