© Adobe Stock

Przepisy na chleb i zakwas chlebowy

0 udostępnień
0
0
0
Przepis na chleb „Ulubiony” według Jeffreya Hamelmana
  • 235 g mąki żytniej chlebowej
  • 309 g mąki chlebowej
  • 381 g wody (jeśli ciasto ma wyrastać w koszyczku, wystarczy 250 g)
  • 17 g soli
  • 3 g drożdży instant (niekoniecznie)
  • 654 g zakwasu

Wszystkie składniki mieszać około 5 minut, odstawić w misce do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć 30–45 minut w temperaturze 27 stopni Celsjusza.

Wyjąć ciasto z miski i podzielić na dwa bochenki, które dalej rosną 50–60 minut.

Piec około 55 minut w temperaturze 240–230 stopni. Trzeba pamiętać o utrzymaniu wilgoci w piekarniku.

Przepis na chleb autorstwa Justyny Ossowskiej z Pracowni Odżywiania Naturalnego „Kura Modowa”
  • 400 g zaczynu
  • 300 g mąki orkiszowej typ 720
  • 500 g ciemnej mąki żytniej
  • 500 g wody o temp. 40 stopni Celsjusza
  • 20 g soli

Oba rodzaje mąki wymieszać z wodą, odstawić na 20 minut, następnie dodać zaczyn, sól i dowolne dodatki – ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni. Wyrabiać 5 minut, potem ciasto musi chwilkę odpocząć i należy je jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki (wcześniej wysmarowanej oliwą i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto rośnie 4–8 godzin. Powinno podwoić swoją objętość – powinno stać w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera. Chleb przed pieczeniem trzeba posmarować wodą, można obsypać ziarnami.

Zakwas (za „Pogotowiem Zakwasowym”)

Po dwie łyżeczki płatków żytnich, otrębów żytnich, mąki żytniej białej lub mąki żurkowej (śrut żytni), wody tyle, by była gęstość kwaśnej śmietany. Jeśli pozostał stary zakwas, dodać go. Włożyć do lodówki (nie dłużej niż na tydzień) – dzień przed pieczeniem wyciągnąć bazę do zakwasu, można dokarmić składnikami jw. do zakwasu lub po 3–4 godzinach. Przed nocą dodać taką ilość składników, aby waga zakwasu wynosiła tyle, ile potrzeba na chleb plus minimum 50 g przy proporcji 1300 g gotowego ciasta (-150 g +50 g).

może Ci się spodobać

Pięć przemian taty

Według kuchni pięciu przemian każdy ze składników przynależy do jednego żywiołu, a kolejność ich przenikania się, tym samym…