Prezentownik: Siedem książek kulinarnych dla wegetarian

15 udostępnień
15
0
0

Dla osoby, która lubi gotować i eksperymentować w kuchni, nowa książka kucharska jest zawsze świetnym prezentem. Można ściśle trzymać się przepisów, można – mając już w kuchni pewne wyczucie – zamieniać składniki i sprawdzać kolejne warianty potrawy. Książki kucharskie mogą być – zgodnie ze swoim przeznaczeniem – poradnikiem i instruktażem, ale również lekturą na leniwy wieczór – i to niekoniecznie spędzony w kuchni.

Najpopularniejszy bodaj w Polsce blog Jadłonomia i książki jego autorki Marty Dymek, wydane na jego podstawie, to dla wegetarian i fleksitarian jedne z podstawowych źródeł przepisów i inspiracji. Ale każdego roku na polskim rynku wydawniczym pojawia się kilka – kilkanaście książek z zakresu wegetariańskiego gotowania. I jeśli szukamy prezentu dla miłośnika bezmięsnej diety, z pewnością znajdziemy coś, co ma szansę nie tylko się spodobać, ale też pozytywnie zaskoczyć i zainspirować.

Przedstawiamy siedem kulinarnych książek wegetariańskich. Popularnych i tych mniej znanych. Przemyślanych, dopracowanych, pomysłowych. Każdej z nich przyświeca jakaś myśl przewodnia. Sezonowość, lokalność, oszczędność – czasu, pieniędzy, składników. To też po prostu pięknie wydane książki, często z zachwycającymi zdjęciami i opowieściami o drodze do życia slow i wege. Każda z nich będzie wspaniałym pomysłem na prezent – dla znajomych wegetarian i dla siebie.

Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad. Katarzyna Rozmysłowicz

Wydawnictwo Publicat

Bieszczadzkie dania wielu osobom kojarzą się z dziczyzną, ciężkimi sosami, mącznymi potrawami, takimi jak pierogi i placki. Tymczasem autorka tej książki, prowadząc pensjonat w Cisnej, zebrała ponad 150 przepisów, które cechuje lekkość i sezonowość. To receptury na zupy, dania główne, desery, przekąski i przetwory – proste, kolorowe, często będące wariacjami na temat popularnych składników. Sama, jak mówi, uwielbia gotować, ale przyświeca jej myśl, że nie warto spędzać czasu w kuchni, gdy przy stole czekają bliscy i goście.

Podzielona na części odpowiadające porom roku książka dowodzi, że kuchnia wegetariańska potrafi być prosta i zaskakująca zarazem. To znakomita pozycja zarówno dla tych, którzy chcieliby zacząć swoją przygodę z kuchnią wege, jak i tych, którzy szukają odświeżających ich menu, zupełnie nowych przepisów.

Nasz wybór: Kalafior w sosie cytrynowym


Slow west wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego. Katarzyna Kędzior

Wydawnictwo Babaryba

To książka kucharska, ale w równym stopniu opowieść o wolniejszym, przyjemniejszym życiu pełnym smaków i zapachów, o odkrywaniu przyjemności z gotowania. Dużo tu prostych, sezonowych przepisów, wiele również dla tych, którzy nie tolerują glutenu czy laktozy. Autorka dba o to, aby w kuchni nic się nie marnowało, dlatego znalazły się tu przepisy, do realizacji których można wykorzystać warzywa z wywaru, czerstwe pieczywo, pozostałe z obiadu ziemniaki czy kasze – jest o tym cały osobny rozdział „Z resztek”.

To kolorowa, bardzo klimatyczna książka, w której celebruje się prostotę i naturę. Jej lektura jest namiastką podróży do miejsca, które autorka stworzyła wraz ze swoim partnerem w Kotlinie Kłodzkiej – domu gościnnego U Lokusza.

Nasz wybór: Makowe naleśniki z gorącymi śliwkami


Wiosna wege. Zdrowa, smaczna i na czasie. Wybór i opracowanie przepisów Renata Duczyńska-Surmacz

Wydawnictwo Buchmann

Niepozorna, ale najbogatsza w przepisy książka z prezentowanego zestawu. Zawiera ich ponad 400. Wyodrębniono tu menu z myślą o lunch boxach, ale jest też cały rozdział z wielkanocnymi recepturami wege. Choć tytuł sugeruje nastawienie na wiosenne, młode warzywa, nie brakuje tu przepisów, które bez utraty walorów smakowych będzie można wykorzystać przez cały rok – placuszki, naleśniki, pasty kanapkowe. W książce oznaczono również specjalnym symbolem przepisy wegańskie.

Wiosna wege nie zawiera zdjęć, wydana jest raczej w stylu klasycznych książek kucharskich. Ale ogrom i różnorodność propozycji w pełni rekompensuje szatę graficzną.

Nasz wybór: Kotlety ziemniaczane z orzechami

O diecie wegańskiej przeczytasz TUTAJ


Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat. Ewa Ługowska

Wydawnictwo Znak Literanova

Ewa Ługowska zaczynała prezentowanie swoich przepisów na blogu Misa Mocy. Dziś Ługowska to lubiana i ceniona blogerka oraz trenerka zdrowej kuchni. Jej podejście do gotowania ma na celu nie tylko poszerzenie spektrum smaków, ale również działania dobre dla planety. Twórczyni Misy Mocy… podpowiada co, jak i z czego najlepiej gotować, ale również: jak świadomie planować zakupy, nie marnować żywności i korzystać z darów natury.

W książce – oprócz pomysłowych, prostych i kolorowych dań – znajdują się przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin oraz porady, jak zbierać je bezpiecznie i jak najlepiej je wykorzystywać we własnej kuchni.

Nasz wybór: Stek z kapusty z lnianym purée


Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami. Michał Korkosz

Wydawnictwo Otwarte

Michał Korkosz najpierw wydał swoją książkę pełną inspiracji polskimi smakami… w Stanach Zjednoczonych. Była to nagroda w konkursie. Ale w Polsce był znany już wcześniej jako autor poczytnego bloga i instagramer. W Rozkosznych zebrał przepisy regionalne i ogólnopolskie, wykorzystujące świeże składniki, ale i wszystko to, co polskim zwyczajem kisimy, wekujemy, marynujemy. Mnóstwo tu receptur i porad, jak zabrać się do robienia tradycyjnych dań – takich, które przygotowywały nasze babcie i mamy, a których my sami być może dotąd nieco się obawialiśmy. Zakwas, pierogi, gołąbki. Tradycja z nowoczesnym twistem. To kuchnia, która jest najlepszą wizytówką Polski na świecie, a dla Polaków może być szansą, aby na nowo spojrzeć na nasze kulinarne tradycje.

Nasz wybór: Krem z kiszonej kapusty


PREP. Zaplanuj wege tydzień. Ylva Bergqvist

Wydawnictwo Publicat

Ta pozycja jest odpowiedzią dla tych, którzy po pierwsze szukają nowych, zupełnie wyjątkowych smaków, a po drugie lubią przygotowywać jedzenie z wyprzedzeniem. Autorka przedstawia przepisy z całego świata. Większość z nich można przygotować, wykorzystując składniki dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ale jeśli ktoś chce odbyć kulinarną podróż po świecie, również znajdzie tu coś dla siebie. Najważniejsze jednak, że każdy składnik można wykorzystać przynajmniej w kilku daniach, a każde danie podzielić tak, by zabrać je następnego dnia do pracy lub odgrzać na kolację.

To proste instrukcje, jak oszczędzać czas i pieniądze, czerpiąc radość z gotowania i odkrywania nowych kulinarnych kierunków. Wykorzystując omówione na początku książki symbole, autorka oznacza też poszczególne dania jako nadające się do mrożenia, będące podstawą dla kolejnego przepisu lub możliwe do zamiany na opcję wegańską po zastąpieniu konkretnych składników.

Kolorowa, przejrzysta i pełna nowych pomysłów pozycja dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki i wykorzystywać orientalne składniki.

Nasz wybór: Fasolowe chili z piklowaną cebulą


WEGE. Łatwe i smaczne dania dla każdego. Jamie Oliver

Wydawnictwo Insignis

Popularny kucharz i jego pierwsza w pełni wegetariańska książka kucharska. To dania, które można przyrządzić w domu, ale jednocześnie mogłyby się znaleźć w menu wykwintnych restauracji. Więcej tu wieloskładnikowych przepisów, składników egzotycznych i ich zaskakujących połączeń. Nie zabrakło też takich do wykonania w 15–30 minut, ale to zdecydowanie książka, w której bardziej niż na sezonowość czy oszczędność postawiono na efekt „Wow!”. Nie zawiodą się fani Jamiego, a ci, którzy lubią łączyć rodzime warzywa z orientalnymi przyprawami i sosami, z pewnością znajdą tu dla siebie ciekawe propozycje.

Nasz wybór: Pikantna sałatka z fasolki szparagowej

Warto przeczytać: Jak przekazać dzieciom wege wartości?

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać

(Nie) bądź grzeczna!

Prezentację TED TALK z jej udziałem odtworzono prawie 5,5 miliona razy. Gdy była na fali, kibicowano jej. Gdy…

Mikrokosmos kobiety na zakręcie

Banalny temat: kryzys wieku średniego, pusty dom, zmęczenie sobą, nigdy nieoczyszczone żale, zdrewniałe urazy i przemożna chęć, by……