niemarnowanie jedzenia
© Adobe Stock

Podczas lockdownu Polacy przestali marnować jedzenie

22 udostępnień
22
0
0

W czasie lockdownu spowodowanego przez COVID-19 w Polsce marnowano mniej jedzenia – wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Badanie przytacza portal PAP – Nauka w Polsce.

W czerwcu autorki badania przeprowadziły ponad 100 ankiet telefonicznych. Poprosiły o porównanie gospodarowania żywnością w styczniu i lutym 2020 roku wobec kwietnia i maja tego roku. Okazuje się, że nawyki Polaków i Polek w niechlubnym aspekcie marnowania żywności zmieniły się na lepsze. Wyrzucano poniżej 10 procent zakupionej żywności. Wcześniej Polacy pozbywali się żywności z takich powodów, jak przekroczona data ważności, to, że jedzenie im nie smakowało, albo było źle przechowywane. Podczas pandemii najbardziej spadło marnotrawstwo warzyw i owoców.

– Przystępując do badania sądziłyśmy, że marnotrawstwo w czasie tygodni zamknięcia w domach było większe. Wynik jednak nas zaskoczył. Blisko 39 proc. respondentów stwierdziło, że w tym okresie wyrzucało mniej żywności. Wygląda na to, że w tym trudnym czasie lepiej udawało się nam gospodarować żywnością – powiedziała mediom inicjatorka badania, dr Ewelina Marek-Andrzejewska z Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie UP w Poznaniu. Szkoda, że nasi rodacy musieli doświadczyć pandemii, by z większym szacunkiem zacząć podchodzić do jedzenia.

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać
najbardziej odżywcze pokarmy

Najbardziej odżywcze pokarmy świata

Awaken.com publikuje listę 50 produktów spożywczych z całego świata, które posiadają największą liczbę składników odżywczych, witamin, minerałów, antyoksydantów.…