Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to produkt, który wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogata w białko oraz zawiera sporo witamin i minerałów.

W Ameryce Południowej, w Andach, skąd pochodzi, komosa nazywana jest „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”. Jest bogatym źródłem białka i spokojnie może zastępować w diecie roślinnej białko pochodzenia zwierzęcego. Ma też witaminy A, E, B6, zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, sód, cynk i fosfor.

Wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące, może też zapobiegać niektórym nowotworom.

O polskich super foods czytaj: 7 polskich super foods

Jak ją przyrządzać, pisze awaken.com. Quinoa nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów ze względu na swój słodkawy smak. Może zastąpić w daniu głównym ziemniaki, makarony, ryże i kasze. Należy najpierw dobrze opłukać ziarna komosy pod bieżącą wodą, następnie gotuje się je w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody), krócej niż np. ryż, wystarczy 10–15 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komentarz
Podaj imię