książki o przetworach

Jedzenie na dłużej – siedem książek o domowych przetworach

1 udostępnień
1
0
0

Lato mija nieubłaganie. Wciąż jednak wiele dóbr lata możemy jeszcze zachować na dłużej. Co prawda w sierpniu nie ma już szans na duże ilości truskawek czy czereśni, ale to przecież tylko wstęp do domowego przetwórstwa, które – jak się okazuje – może trwać okrągły rok.

Przetwory najbardziej kojarzą nam się z przygotowywaniem i zamykaniem świeżych owoców i warzyw w słoikach, ale sposobów na przedłużanie życia żywności jest dużo więcej. Jedni trzymają się w tym względzie ściśle rodzimej tradycji, inni szukają inspiracji i odmienności, sięgając po receptury z innych kultur.

Można by się zastanawiać, dlaczego – skoro w zasadzie wszystko można dziś kupić w sklepie, i to przez cały rok – wciąż żywo interesujemy się tworzeniem własnych przetworów? Powstaje wiele blogów na ten temat, nieustannie pojawiają się nowe książki o domowych przetworach, a na mediach społecznościowych wielu z nas co sezon dumnie prezentuje zdjęcia gotowych weków.

Rodzinna tradycja, oszczędność, osobiste preferencje dotyczące smaków i chęć decydowania w pełni o tym, co faktycznie jemy? Przyczyn tego zjawiska zapewne jest wiele. Po ostatnich pandemicznych doświadczeniach i perspektywie ograniczonego dostępu do sklepowych półek, wielu z nas utożsamia domowe zapasy z poczuciem bezpieczeństwa. Ale też gros osób uważa po prostu, że nie ma nic milszego niż otwarcie słoika samodzielnie wykonanego dżemu do domowych naleśników czy przygotowanie sosu grzybowego z osobiście zebranych i ususzonych prawdziwków. I że smakują one o niebo lepiej niż te wytwarzane przemysłowo.

Fanom domowego przetwarzania żywności na dłużej prezentujemy siedem spośród naprawdę wielu książek opowiadających o tym, jak łatwo, pomysłowo i skutecznie robić przetwory. Znajdziecie w nich klasyczne receptury i zaskakujące połączenia, przegląd metod konserwowania żywności i dużo kulinarnej frajdy – z długim terminem przydatności do spożycia.

Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni
Joel MacCharles i Dana Harrison, Wydawnictwo Otwarte

Para Kanadyjczyków w jednej, wypełnionej wiedzą i praktycznymi wskazówkami, a jednocześnie bardzo przejrzystej książce, przedstawia siedem metod konserwowania żywności. Oprócz omówienia każdego ze sposobów, autorzy podsuwają również konkretne przepisy, do realizacji których można wykorzystać przygotowane wcześniej specjały. To nie tylko ukłon w stronę kuchni sezonowej, wybierania naturalnych składników czy ograniczenia marnowania jedzenia, ale też porządna dawka inspiracji do eksperymentowania z tradycją – często z innej części świata.

Tytułowe „batch” to po angielsku seria, część – i o tym właśnie mówi ta książka: jak niespiesznie, partiami, etapami, zgromadzić w domowej spiżarni zapasy, dzięki którym torby z zakupami będą lżejsze, a w domu zawsze będzie coś pysznego do zjedzenia.

Siedem wspomnianych metod to: pasteryzacja, kiszenie, suszenie, fermentacja, chłodzenie, solenie i wędzenie oraz infuzowanie. W książce znalazły się także podpowiedzi dotyczące sprzętów, stopnia trudności poszczególnych zadań i wspomniane w podtytule 200 przepisów na wspaniałe dania obiadowe, przystawki i desery.

Może zainteresuje Cię: Suszone pomidory umilą chłodne dni

Sztuka fermentacji
Sandor Ellix Katz, Wydawnictwo Vivante

Podtytuł tej publikacji jest bardzo długi, ale dość dobrze oddaje bogactwo informacji zawartych wewnątrz. Brzmi: „Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów”.

Ta wydana w formie poradnika, niczym nieprzypominająca współczesnych książek kucharskich pozycja to rodzaj podręcznika. Nie ma tu ani kolorowych zdjęć, ani za wielu ilustracji. Za to dużo wartościowego tekstu.

Autor wychodzi od omówienia procesu, poświęca obszerny rozdział sprzętom i naczyniom, które mają służyć fermentacji, po czym przechodzi do rozdziałów tematycznych – ich podział odpowiada grupom produktów żywieniowych. To kompendium wiedzy na temat fermentacji stosowanej na całym świecie. Nawet jeśli nam, Polakom, wydaje się, że dobrze znamy ten proces i jemy sporo fermentowanych i kiszonych produktów, długa i wszechstronna lista rzeczy do sfermentowania, prezentowana przez Katza, zrobi wrażenie. Przedstawia on w swojej książce receptury z całego świata, w tym również te dotyczące alkoholi i mięsa, podaje do tego rozbudowaną bibliografię. Dzieli się także adresami stron internetowych wytwórców ceramicznych naczyń – niestety jedynie amerykańskich. Jest też słownik pojęć i bardzo przydatny indeks.

Przetwory domowe z warzyw. Kiszenie, suszenie, wekowanie i inne
Wydawnictwo Rea

Publikacja oryginalnie ukazała się w języku rosyjskim, a więc znajdziemy w tej książce sporo punktów stycznych z polskimi „klasykami”. Ogórki marynowane, pomidory z cebulą, sok z marchwi, kiszona kapusta. Ale pojawia się też szereg przepisów oryginalnych, takich jak na przykład kompot z kabaczków.

Mimo że książka jest nieobszerna, dzięki przemyślanej konstrukcji zawiera sporo receptur. Pierwsza część to bardzo solidnie omówione wprowadzenie do robienia domowych przetworów. Znajdziemy tu porady dotyczące przygotowań, poszczególnych metod konserwacji, przypraw używanych w procesie konserwowania, stężenia zalewy oraz higieny w procesie przygotowywania żywności w ten sposób i przechowywania gotowych słoików.

To ilustrowane, kolorowe wydanie w miękkiej oprawie. Nie jest wybitnym osiągnięciem sztuki edytorskiej, ale zawiera dużo różnorodnych przepisów, które można wykorzystywać przez cały rok. Każdy, kto zechce zagospodarować plony z własnego ogrodu lub przygotować oryginalne sałatki, sosy czy kompoty, znajdzie coś dla siebie. Znakomita rzecz dla stawiających w domowym przetwórstwie pierwsze kroki.

Warto przeczytać: Sekrety i kłamstewka kiszonek

Zdrowe przetwory
Jolanta Naklicka-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło

Tej pozycji najbliżej do książek kulinarnych będących jednocześnie opowieścią o szukaniu w kuchni własnej drogi. Autorka gotuje sezonowo, prowadzi warsztaty, a robienie przetworów nazywa sympatycznie „zamykaniem lata w słoiki”.

Jak w każdym dobrym poradniku, sporo miejsca poświęca na początku na praktyczne porady i proste instrukcje dotyczące poszczególnych metod, najpotrzebniejszych sprzętów i procedur, dzięki którym zakręcanie będzie dobrze zorganizowane i sprawne.

W kolejnych rozdziałach poznamy rodzinne i przywiezione z podróży receptury, przepisy na dania w 10 minut, dodatki do dań głównych oraz osobne części poświęcone kiszeniu, piklom i owocom. Jest też wzmianka o produktach, które warto przechowywać ze względu na ich właściwości lecznicze. Ciekawym elementem tej książki jest fragment o infuzowaniu oliwy, soli i octu.

To sformułowana bardzo wprost zachęta do pielęgnowania rodzinnych tradycji i sięgania po nowe smaki. A koronnym argumentem są przepisy na przetwory i dania, które można zrealizować ekspresowo – idealne dla początkujących i zabieganych.

Z działki, z lasu i takie tam
Agata Królak, Wydawnictwo Dwie Siostry

Jeśli żałujecie, że nie macie w domu uzupełnianego latami zeszytu z przepisami na przetwory, ta pozycja to doskonały substytut. Pełen smaków i smaczków – z wklejkami, małymi rysunkami, wpisami starannie kaligrafowanymi i nazwami takimi jak „anananasy” czy „głakamele” [pisownia oryginalna].

Znana rysowniczka stworzyła wyjątkową rzecz – uroczą książkę utrzymaną w klimacie rodzinnych pamiątek, z najprawdziwszymi przepisami do wykorzystania w kuchni. To nie tylko receptury na przetwory, ale również kompoty i pasty kanapkowe. Każda z części tytułu podzielona została jeszcze na cztery rozdziały: na rzeczy do smarowania, do zagryzania, do picia, do popicia.

Nie ma tu szczegółowych instrukcji parzenia słoików czy przeliczania proporcji zalewy. To po prostu stworzona z humorem książka o robieniu dla siebie i bliskich drobnych przyjemności. I o wyższości kompotu z agrestu nad popularnymi napojami gazowanymi.

Przetwory z pomysłem. 100 prostych pomysłów na klasykę i ekstrawagancję w spiżarni
Patrycja Machałek, Wydawnictwo Znak Literanova

Bardzo przystępnie napisana i klasycznie skonstruowana książka z prostymi przepisami na domowe przetwory z owoców i warzyw. Tradycyjne i z twistem – z nieszablonowymi dodatkami, ciekawymi połączeniami, w tym nalewki i kawałki owoców w alkoholu.

Na końcu książki zamieszczone jest owocowo-warzywne kalendarium, w którym autorka udowadnia, że przetwory to nie tylko domena letnich i jesiennych miesięcy. W listopadzie dobrze jest zgromadzić orzechy i zrobić zapas domowej granoli, w grudniu i styczniu warto wykorzystać cytrusy, a w lutym – cóż, wtedy można zrobić w spiżarni porządki i sprawdzić, czy zapasy słoików są odpowiednie.

Kilka metod przygotowywania żywności do przechowywania – wszystko naturalnymi sposobami i z wykorzystaniem najlepszych, dostępnych powszechnie składników. To książka, która ośmieli początkujących i niemal od razu pozwoli im na przygotowanie wyjątkowych zapasów, których nie powstydziliby się nawet wytrawni znawcy kulinariów.

Chwasty od kuchni
Piotr Ciemny, Wydawnictwo Znak Koncept

Być może powinna się znaleźć w tym zestawieniu książka o ziołach. Suszone zioła to w końcu dostępna i chętnie stosowana metoda przetwórstwa. W dodatku nieskomplikowana.

Ale o ziołach powiedziano już wiele, a tymczasem na kulinarną scenę wkroczyły… chwasty. To nie przenośnia ani marketingowy chwyt. Autor rzeczywiście napisał książkę o roślinach, które rosną na łąkach, w parkach i przy drogach, a o których większość z nas nawet nie wie, że mogą być fantastycznymi składnikami codziennych potraw. Liście, łodygi, korzenie, kwiaty – nic nie musi się marnować.

We wstępie autor przyznaje, że pisał tę książkę w czasie, gdy wizja pustych sklepowych półek była najbardziej prawdopodobna od lat. W tej sytuacji wiedza na temat możliwości wykorzystania roślin dostępnych na wyciągnięcie ręki może okazać się nie tylko kulinarną ciekawostką, ale również przydatną alternatywą.

To profesjonalnie przygotowana publikacja z kilkudziesięcioma prostymi przepisami. Jest też bogato ilustrowana, dzięki czemu zwykły spacer po łące czy lesie można zamienić w poszukiwanie chwastów niezbędnych do przygotowania którejś z potraw. Nie ma przesady, gdy Piotr Ciemny mówi o sobie „adwokat chwastów” – broni ich skutecznie, a na dodatek niezwykle interesująco.

Tej autorki: Siedem książek o… książkach

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać

(Nie) bądź grzeczna!

Prezentację TED TALK z jej udziałem odtworzono prawie 5,5 miliona razy. Gdy była na fali, kibicowano jej. Gdy…
richard powers listowieść

Drzewa – istoty czujące

Nauczono nas patrzeć na naturę szalenie egocentrycznie. Jeśli dostrzegamy jakieś jej elementy, zazwyczaj interesują nas one wyłącznie w…