Portal Live Kindly przygląda się pięciu regionom świata zwanym „niebieskimi strefami” lub „strefami nieśmiertelności”. Ludzie mieszkający tam są z reguły długowieczni. Termin „niebieskie strefy” stworzył w 2005 roku reportażysta „National Geographic” Dan Buettner, mając na myśli miejsca, gdzie życie płynie wolniej, spokojniej, zdrowiej i bliżej natury. Gdzie żyją „nieśmiertelni”? To Okinawa w Japonii, Nikoya w Kostaryce, grecka Ikaria, włoska Sardynia oraz Loma Linda w Kalifornii. Like Kindly postanowiło wziąć pod lupę dietę tych społeczności.
Okazuje się, że dietę długowiecznych z różnych regionów świata łączy duża ilość spożywanych warzyw i owoców (świeżych oraz grillowanych, a także znikoma ilość mięsa i ryb w diecie bądź ich całkowite wyeliminowanie). Do tego seniorzy sporo czasu spędzają na świeżym powietrzu, spotykają się regularnie ze znajomymi (choćby na legendarne „wysiadywanie na ławeczce” czy partyjkę pokera przy turystycznym stoliku), są aktywni fizycznie: dużo spacerują, jeżdżą na rowerach, gimnastykują się. Dzięki temu dożywają 90 i więcej lat. W japońskiej Okinawie kobiety żyją dłużej niż we wszystkich innych rejonach kuli ziemskiej. Mięso stanowi jedynie 2% ich diety. Warto uczyć się od długowiecznych.