restrykcyjna dieta
© Adobe Stock

Dieta scarsdale – restrykcyjna i niekorzystna dla zdrowia

0 udostępnień
0
0
0

Dieta wypromowana przez doktora Hermana Tarnowera była popularna pod koniec lat siedemdziesiątych. Dziś powraca i kusi szybką utratą masy ciała. Czy warto ją stosować?

To bardzo restrykcyjny sposób odżywiania: przez pierwszych 14 dni zakłada spożywanie tylko 1000 kalorii dziennie, niezależnie od wieku, wagi, płci czy poziomu aktywności. Składa się w 43 proc. z białka, 22,5 proc. tłuszczu i 34,5 proc. węglowodanów. Jednak ma też dość długą listę produktów zakazanych (na której znalazło się wiele wartościowych odżywczo składników, takich jak ziemniaki, słodkie ziemniaki, ryż, awokado, fasola i soczewica). Przez dwa tygodnie nie wolno też ruszyć chleba, orzechów, pełnotłustego nabiału, nasion, warzyw skrobiowych. To bardzo niebezpieczne i może prowadzić do niedoborów. Po 14 dniach takich restrykcji wolno wprowadzić do diety chleb (dwie kromki dziennie) i jeden napój alkoholowy.

Efekty? Tak, z pewnością pojawią się szybko, ale niestety kosztem zdrowia. Dlatego dziś raczej odradza się tę dietę. „Większość ekspertów medycznych zgadza się, że szybka utrata wagi jest niezdrowa i niemożliwa do utrzymania” – podaje Wprost Zdrowie.

O tym, jak powinno się odżywiać przeczytasz tu: Katarzyna Błażejewska-Stuhr radzi: Jedzmy jak nasze babcie – prosto, sezonowo i lokalnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

może Ci się spodobać

Rodzicielstwo w czasie pandemii

Eksperci z brytyjskiej służby zdrowia: psychologowie, psychiatra dziecięcy oraz położna, dzielą się na łamach „Guardiana” ważnymi spostrzeżeniami dotyczącymi…

Polityczny zwierzyniec

Zwierzęta mogą ocieplić wizerunek polityka, ale i mu zaszkodzić. Złe traktowanie zwierząt budzi społeczną krytykę, ta jednak kończy…

Hagia Sofia – wielki powrót

Nic nie trwa wiecznie, wszystko przemija, daj życiu płynąć – powtarzają przewodnicy duchowi. I tak można by spojrzeć…