Mycie warzyw
© Adobe Stock

Czy możemy zarazić się koronawirusem poprzez jedzenie?

0 udostępnień
0
0
0

Pracownie CE Research i SYNO Poland dla Grupy BLIX i Hiper-Com Poland przeprowadziły ankiety wśród polskich konsumentów. Wyszło z nich, że aż 71 procent domaga się wprowadzenia zakazu dotykania świeżych produktów podczas pandemii koronawirusa. Badanie to przytacza Spider’s Web i pyta „Co na to nauka?”.

„Na to pytanie odpowiedziała już Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która twierdzi, że aktualnie nie istnieją dowody na to, że żywność jest jedną z dróg transmisji wirusa SARS-CoV-2” – czytamy. – „To samo zdanie ma polski Główny Inspektorat Sanitarny, którego przedstawiciele oświadczyli, że nie ma żadnych dowodów naukowych na to, aby ktokolwiek zakaził się koronawirusem drogą pokarmową, przez kontakt z pieczywem i inną żywnością. GIS dodaje jednak, że brak dowodów w tym temacie nie zwalnia nikogo od zachowania zasad higieny i bezpieczeństwa”.

Innymi słowy, warto zachować procedury bezpieczeństwa i w sklepie posługiwać się rękawiczkami, po powrocie umyć zakupione produkty, o ile znajdują się w opakowaniach z tworzyw sztucznych, a chleb warto włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Dopóki nie będziemy dysponować skuteczną szczepionką, musimy cały czas pamiętać o tym, że nadal jesteśmy narażeni na ryzyko zakażenia się, dlatego nie powinniśmy lekceważyć zagrożenia. Nawyk mycia rąk oraz warzyw i owoców przed spożyciem powinniśmy mieć już wyrobiony od dawna. Jeśli tak nie było, czas szybko nadrobić zaległości.

Zapisz się do newslettera, bądź na bieżąco

może Ci się spodobać
Gotowanie brukselki

Nowy model konsumpcji w Polsce

„Coraz chętniej gotujemy, marnotrawimy mniej jedzenia, a także stawiamy na zdrowsze produkty. Natomiast rzadziej wybieramy się do sklepów…