Pracownie CE Research i SYNO Poland dla Grupy BLIX i Hiper-Com Poland przeprowadziły ankiety wśród polskich konsumentów. Wyszło z nich, że aż 71 procent domaga się wprowadzenia zakazu dotykania świeżych produktów podczas pandemii koronawirusa. Badanie to przytacza Spider’s Web i pyta „Co na to nauka?”.
„Na to pytanie odpowiedziała już Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która twierdzi, że aktualnie nie istnieją dowody na to, że żywność jest jedną z dróg transmisji wirusa SARS-CoV-2” – czytamy. – „To samo zdanie ma polski Główny Inspektorat Sanitarny, którego przedstawiciele oświadczyli, że nie ma żadnych dowodów naukowych na to, aby ktokolwiek zakaził się koronawirusem drogą pokarmową, przez kontakt z pieczywem i inną żywnością. GIS dodaje jednak, że brak dowodów w tym temacie nie zwalnia nikogo od zachowania zasad higieny i bezpieczeństwa”.
Innymi słowy, warto zachować procedury bezpieczeństwa i w sklepie posługiwać się rękawiczkami, po powrocie umyć zakupione produkty, o ile znajdują się w opakowaniach z tworzyw sztucznych, a chleb warto włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika.
Dopóki nie będziemy dysponować skuteczną szczepionką, musimy cały czas pamiętać o tym, że nadal jesteśmy narażeni na ryzyko zakażenia się, dlatego nie powinniśmy lekceważyć zagrożenia. Nawyk mycia rąk oraz warzyw i owoców przed spożyciem powinniśmy mieć już wyrobiony od dawna. Jeśli tak nie było, czas szybko nadrobić zaległości.