© Adobe Stock

Czy czeka nas wegańska przyszłość?

0 udostępnień
0
0
0

 

Wygląda na to, że świat powoli odchodzi od produkcji mięsa! Przewiduje się, że światowy przemysł spożywczy oparty na roślinach do 2027 roku będzie wart 74,2 miliarda dolarów – wynika z raportu firmy Meticulous Research, cytowanego przez portal PR Newswire.

Raport ów zbieżny jest z prognozami firmy Zion Market Research, która w kwietniu badała, jak pandemia wpłynęła na rynek produktów roślinnych. Według jej szacunków, nastąpi wzrost wartości branży na około 21 miliardów dolarów do 2025 roku. Zion Market Research zwrócił uwagę, iż pandemiczny kryzys spowodował niedobory mięsa i tymczasowe zamknięcie rzeźni na całym świecie. Ludzie więc automatycznie zwrócili się ku weganizmowi, zwłaszcza po nagłośnieniu tego, jak niebezpieczne są choroby przenoszone przez zwierzęta m.in. podczas mokrych targów.

Jakie są inne, poza koronawirusem, powody coraz częstszego sięgania po żywność opartą na roślinach? To oczywiście zmiany klimatyczne – i przebicie się do powszechnej świadomości argumentu o tym, iż produkcja mięsa oznacza zwiększone zużycie wody, gruntów i emisję gazów cieplarnianych. Także urbanizacja, nowy model konsumencki oparty na empatii oraz coraz bogatszy wybór zamienników mięsa i nabiału sprawiają, że rośnie nam populacja wegan, a inwestorzy pragną przestawiać się na produkcję roślinnego jedzenia, również w krajach azjatyckich.


może Ci się spodobać

7 polskich super foods

Marzenie (prawie) każdej kobiety: lekka sylwetka, sprężysty krok, lśniąca i promienna cera, błyszczące oczy. Nie trzeba stosować modnych…
kiszonki

Sekrety i kłamstewka kiszonek

Uwierzyliśmy, że zapewnią nam świetną odporność, zdrowe jelita, filigranową figurę. Bywa, że jesienią i zimą sięgamy po kiszonki…