© Adobe Stock

Co jeść, aby nie szkodzić planecie?

0 udostępnień
0
0
0

O tym, jaką dietę wybrać, aby była bardziej przyjazna środowisku, pisze Newsweek. W dobie zmian klimatycznych oraz ciągle rosnącej konsumpcji, powoli dociera do nas, że musimy zmienić nawyki żywieniowe. Pojawiają się pomysły na eksperymentalne żywienie: na przykład mięsem z probówki, roślinami wodnymi, bogatymi w białko owadami. Tymczasem już teraz z prostych i powszechnie dostępnych dla każdego składników, takich jak kasza czy strączki, jesteśmy w stanie skomponować zdrowe i ekologiczne posiłki.

Producenci jedzenia są jednymi z największych obok branż paliwowej i odzieżowej niszczycielami Ziemi – dowodzi „Newsweek”. I obala tezę, jakoby diety wegetariańskie i wegańskie były skomplikowane czy drogie. Jednak aby weganizm był zdrowy i przyjazny środowisku, także musi spełnić pewne wytyczne:

– Istotny jest tu aspekt lokalności i sezonowości. Zamieniając jajka na awokado, nie przyczynimy się do ochrony przyrody i klimatu. Po pierwsze – uprawa tego owocu wiąże się ze zużyciem bardzo dużej ilości wody, a poza tym sprowadzany jest on z zagranicy, a więc zwiększa ślad węglowy – powiedział w rozmowie z „Newsweekiem” Marcin Tischner z ProVeg. Zamiast egzotycznych produktów zalecił kupować „to, co wyhodowano w Polsce. Jeszcze ważniejsza od lokalności jest jego zdaniem sezonowość, czyli kupowanie warzyw i owoców w miesiącach ich naturalnego dojrzewania, a zimą i wczesną wiosną należy korzystać z mrożonek i kiszonek.

może Ci się spodobać

Wszystko dla wodniaków

Człowiek nie ryba, ale lubi pływać i eksplorować podwodny świat. Oznacza to, że pomysły, jak mu ten kontakt…
Młoda dziewczyna pracująca z domu

Znaj swoje prawa na home office

Na portalu Guardiana zamieszczono ciekawe informacje o pracownikach, którzy w najbliższym czasie nie wrócą do swoich biur. Wprawdzie…

Z buta do pucybuta

Zakupy na rynku wtórnym, naprawianie i renowacja, a nie wyrzucanie starych rzeczy, to dziś główne trendy w życiu…