antygrypina
© Adobe Stock

Antygrypina – naturalny antybiotyk do przygotowania w domu

0 udostępnień
0
0
0

Antygrypina to jeden z bardziej skutecznych domowych sposobów na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Można przygotować ją samodzielnie – i zapobiegać przeziębieniu metodą naszych babć.

Antygrypina to mieszanka w postaci syropu na bazie cytrusów: grejpfrutów, cytryn, pomarańczy. Można dodać do nich w zależności od preferencji kurkumę, miód, czosnek albo np. imbir. „Jest skuteczna pod warunkiem, że została przygotowana ze składników wysokiej jakości, a do jej przyrządzenia użyto przestudzonej wody” – zapewnia portal Poradnik Zdrowie. Należy zblendować owoce z kilkoma łyżkami miodu i ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Najlepiej używać owoców obranych ze skórki. Jeśli antygrypina ma wzmocnić odporność, można pić ją dwa razy dziennie: rano i wieczorem, po łyżeczce. Należy jednak być ostrożnym, jeśli:

  • przyjmuje się antybiotyki: grejpfruty wchodzą w interakcje z lekami i mogą osłabiać lub nasilać ich działanie;
  • przyjmuje się leki na nadciśnienie;
  • przyjmuje się leki regulujące poziom cukru.
może Ci się spodobać
Qi Gong

Qi gong

Qi gong jest tak stary jak Chiny. Towarzyszył Chińczykom zawsze. To zdrowotna forma ruchu, uprawiano go terapeutycznie, by…