Antygrypina to jeden z bardziej skutecznych domowych sposobów na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Można przygotować ją samodzielnie – i zapobiegać przeziębieniu metodą naszych babć.
Antygrypina to mieszanka w postaci syropu na bazie cytrusów: grejpfrutów, cytryn, pomarańczy. Można dodać do nich w zależności od preferencji kurkumę, miód, czosnek albo np. imbir. „Jest skuteczna pod warunkiem, że została przygotowana ze składników wysokiej jakości, a do jej przyrządzenia użyto przestudzonej wody” – zapewnia portal Poradnik Zdrowie. Należy zblendować owoce z kilkoma łyżkami miodu i ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Najlepiej używać owoców obranych ze skórki. Jeśli antygrypina ma wzmocnić odporność, można pić ją dwa razy dziennie: rano i wieczorem, po łyżeczce. Należy jednak być ostrożnym, jeśli:
- przyjmuje się antybiotyki: grejpfruty wchodzą w interakcje z lekami i mogą osłabiać lub nasilać ich działanie;
- przyjmuje się leki na nadciśnienie;
- przyjmuje się leki regulujące poziom cukru.